FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest
Pin It

Akustik i våra replokaler

Molotov Studios är stolta över att kunna presentera bästa möjliga akustik- och ljudförutsättningar i samtliga av sina tio toppmoderna replokaler. Med hjälp av avancerad byggteknik och anlitade akustikkonsulter har vi byggt samtliga av våra lokaler från scratch, med bästa teknik för både ljudisolering och klangbehandling.

 

Ljudisolering – flytande rum

För att uppnå bästa möjliga ljudisolering mellan Molotov Studios lokaler är samtliga replokaler, samt även studion, byggda som så kallade flytande rum. Detta innebär att varje replokal står på ett av-vibrerande underlag, ovanpå vilket ett rum med väggar och tak har byggts. Det blir alltså som en liten låda eller box, eller som ett rum i rummet. De sex senaste replokalerna (klara under 2009/2010) står till och med i ett landskap av flytande rum. I den nybyggda delen är korridorerna mellan rummen inklädda i totalabsorberande material för att döda ekon, reflexer och resonans mellan rummen.

 

Därtill är samtliga dörrar in till replokalerna ljuddörrar och alla väggar är i gips. För att stoppa ljudvågornas framfart krävs nämligen ett så tungt och tjockt material som möjligt. Då rummen är ljudtäta krävs i förlängningen också att de är 100 procent lufttäta. Vi har tätat varenda liten skarv i lokalerna och använt åtskilliga lådor av akustikfogmassa under byggnationen av de förstaklassiga replokaler som vi i dag kan presentera.

 

Den som trodde att de lufttäta rummen skapar en instängdhetskänsla trodde fel. Vi har installerat ett avancerat ventilationssystem, givetvis också det med akustikförbättrande åtgärder såsom massiva ljuddämpare på ingående och utgående luftkanaler mellan rummen. Detta för att ventilationssystemet inte ska bidra till ljudläckage, eller ljudöverförning, mellan rummen.

 

Klangbehandling – glöm rundgång

Den som spelar i ett band eftersträvar givetvis att ljudbilden är så tydlig som möjlig, vilket vi på Molotov Studios har tagit fasta på. För att tillgodose detta behov är det viktigt att replokalens så kallade efterklangstid inte är för lång – det vill säga att det inte ekar för mycket i lokalen. Det man söker är dock inte enbart att efterklangstiden ska vara kort (0,2-0,3 sekunder) utan framför allt att efterklangstiden ska vara jämn över alla frekvenser.

 

Att få till just en sådan jämn efterklangstid kräver omfattande byggåtgärder, och en byggteknik som vi har tillämpat i samtliga replokaler. I var och en av våra replokaler har vi gjort två av väggarna till absorberande akustikväggar. Övriga två väggar, de ”hårda” väggarna, är aldrig riktade mot varandra, och samma sak gäller tak och golv. Där är samtliga av våra lokaler är utrustade med akustiktak medan golvet är hårt. På så vis har ljudet ingen möjlighet att studsa runt, eller fram och tillbaka i rummet.

 

Även rundgång undviks på detta sätt och dessutom uppstår inga stående vågor, vilket annars kan vara vanligt i obehandlade replokaler (särskilt vad gäller basregistret).  Att de akustiska väggarna har tillräckligt djup – i vissa fall upp till 40 cm – hjälper till att fånga upp och döda de allra lägsta frekvenserna.

 

Med klangbehandling hoppas vi att du och ditt band ska uppleva skillnaden i replokalen. Tekniken gör det möjligt att ha en hög volym på sången, utan att för den sakens skull drabbas av rundgång. Ljudbilden blir tydligare och du kan bättre höra vad både du själv och andra spelar.

 

Har du frågor om ljudet och akustiken i våra lokaler? Kontakta gärna vår personal.