FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest
Pin It

Guide inför inspelning

Här följer en guide för dig som ska göra en musikinspelning hos Molotov Studios. Vi rekommenderar att du läser igenom detta och skapar dig en uppfattning om hur du bör förbereda dig inför en inspelningsprocess.

 

Förberedelser

Var väl inrepad. Det kan verka uppenbart, men allt för ofta stöter vi på band vars tid går till spillo p g a detta. Det gäller inte bara att vara samspelade - utan även att ha en långt gången idé om hur arrangemanget ska se ut. Det är givetvis positivt att man kommer på och utvecklar nya idéer under inspelningsprocessen, det är en naturlig del i arbetet. Men att arrangera om en låt totalt p g a bristande förberedelser - då är det bättre att repa några gånger extra innan man ger sig in i inspelningsfasen.

 

Tidsplanering

Lägg upp en liten tidsplanering. Vilken typ av produktion vill du genomföra? (se Produktion) Du måste givetvis inte ha ett bestämt datum för slutförandet. Du får gärna börja en inspelning i Januari och avsluta den i December, men för din egen skull; tänk på hur många låtar du vill spela in - och på hur lång tid. Mixningsprocessen tar en förhållandevis liten del utav arbetetstiden, allt från 15 minuter till 2 timmar per låt, beroende på noggrannhet.

 

Clicktracks

Vill du spela in till clicktracks? - se till att ha ordnat clicktracks innan du kommer till studion. Det är också en varm rekommendation att ha repat till gällande clicktracks så att du känner dig säker och tajt under inspelningsfasen. Hur enkelt det än kan låta så har musiker - ovana med clicktracks - mycket svårt att spela till detta.

 

Inspelningsmetod

Du bör ha bestämt dig för efter vilken metod du vill spela in. Det finns två metoder du kan välja mellan.

 

1. Liveinspelning - alla spelar samtidigt. Molotov Studios är byggt för detta ändamål, med flera separata och kraftigt ljudisolerade rum. Detta innebär att man kan stå i samma rum och spela in (med hörlurar) medan ljudupptagning av varje instrument sker i separata rum. Varje instrument hamnar på så sätt på sin egen kanal, opåverkad av övriga instrument. Detta gör att man kan justera fel i efterhand på det gällande instrumentet, utan att behöva spela om hela sättningen. Vanligtvis lägger vi grunden "live" medan sång, gitarrsolon och andra pålägg läggs på i efterhand.

 

Allt detta fullt separerat. Det går att spela in ännu fler instrument live med full separation, men detta tar något längre tid vid uppriggning. 

 

2. Det går även att spela in varje instrument för sig. Detta är dock mer tidskrävande och ger inte sällan en sämre helhetsupplevelse för bandet. Det ger i flera fall även en sämre upplevelse för lyssnaren som saknar ett sväng och samspel man lättast uppnår med metod 1.

 

Vi rekommenderar varmt att spela in efter den första metoden - Liveinspelning. Det är mycket tidseffektivt och därav billigt, samt ger en svängigare och mer samspelad känsla. Väl inrepade band brukar kunna spela in och mixa 2-3 låtar under ett heldagspass (8 tim), med ett mycket bra resultat.

 

Ta med dig

Det mesta finns på plats - se Studio - Utrustning - men saker du ska ta med dig är: egna instrument, sladdar, trumstockar, eventuella effektpedaler, batterier, stämapparat osv.

Om du vill kan du även ta med dig mat då vi har ett kök med mikrovågsugn, spis och kylskåp. Det finns även flera närliggande restauranger.